13. oktober – mednarodni dan brez modrčka

13. oktober že nekaj let “praznujemo”, kot mednarodni dan brez modrčka. Glede na odzive na družabnih omrežjih bolj mi moški kot ženske, seveda pa večina iz popolno narobnega razloga. Moški kot moški seveda mislimo le na dojke in kje jih bomo uzrli brez modrca 🙂

No, v resnici je to dan za osveščanje raka na dojkah. Večina moških kot tudi žensk v Sloveniji tega ne ve, kar pa je žalostno. Za vsako sranje se takoj “pogugla”, za take akcije pač ne. Večina, ko jih vidi slogan oz klučnik ” #noBraDay ” bluzi ženi ali punci naj odvže modrc, ne pa tudi za kaj… no zakaj se ve, ne pa tudi za pravi razlog.

Torej bejbe, žene, tete, punce,… pregledujte redno dojke (strokovni delavci svetujejo vsaj 1x mesečno), fantje, desci,… opominjajte svoje drage na to!

Vsaka smrt zaradi te zahrbtne bolezni je preveč, vsaka iznakažena dojka je preveč, saj le ta ženski prinese le fizične in psihične bolečine. Preradi vas imamo punce, vas… in vaše dojke, ki nam prinašajo toliko veselja ob pogledu na njih …. 🙂 … malce egoistično ampak z vsem spoštovanjem, tako je.

Spodaj pa še malo obrazložitve glede raka na dojkah, ki ga je spisala čudovita medicinska sestra Lea, zaposlena (za drobiš, kot večina medicink) na OI Ljubljana.

 

Rak dojk je, kot večina rakov, bolezen starejših žensk. Najpogosteje se pojavlja po 50 letu, zboli pa letno tudi okoli 70 mlajših žensk.
Rak dojk ni ena bolezen, jih je okoli 100. Najpogostejša je hormonsko odvisna oblika raka. Če vemo, da hormoni nastajajo v maščobnem tkivu, lahko potegnemo vzporednice z nekaterimi vzroki za nastanek raka.

Dekleta so bolje prehranjena od naših babic, ki so se hranile večinoma z lokalno pridelano hrano, predvsem zelenjavo in sadjem in manj mesa. Naša prehrana se razlikuje od tiste, ki so jo uživale naše babice tudi po tem, da je v našo dodanih veliko hormonov in raznih motilcev hormonov. Ne vede se hranimo tudi z antibiotiki…

In potem… prav tako dobimo prvorojenca pozneje, nekatere tudi s pomočjo hormonske terapije zaradi nezmožnosti zanositve. Gre za hormonski bum v telesu, ki včasih kot stresor vpliva na nastanek raka dojk…Posledično dobijo deklice danes prvo menstruacijo prej. Otrok imamo moderne ženske manj, prav rako dobimo prvorojenca pozneje. Raztegnila se je rodna doba, saj imamo ženske zadnjo menstruacijo pozneje. Ker imamo manj otrok, kot so jih imele babice, je prisotnega več hormonskega nihanja. Tudi preživetje se je podaljšalo, kar tudi vpliva na zvišano pojavnost raka.

Ženske smo bolj osveščene in hkrati manj sramežljive. K zdravniku gremo prej. Imamo presejalne programe, ki odkrivajo še netipne rake. Vse to in še kaj pripomore k zviševanju pojavnosti in odkrivanja raka dojk. Zmotno je prepričanje, da se da raka izstradati. Izstradamo se kvečjemo mi, rak bo hrano zase našel na račun naših mišic. Tudi srčne nenazadnje.
Ker ne verjamem, da bi si želele živeti kot naše babice, si je potrebno dojke pregledovati enkrat mesečno. V času interneta tudi ne moremo imeti izgovora, da tega ne znamo.

Pomnite, rak dojk je ozdravljiva bolezen, če jo odkrijemo dovolj zgodaj in obiščemo zdravnika, ki nas bo napotil na preiskave in zdravljenje.

Spremljajte njen blog saj je hudomušen, pa tudi na marsikateri nasvet v povezavi z zdravstvom boste naleteli 🙂 Sestra v petkah

Twitter: @leaathenatabako

Shopping Cart
Scroll to Top